Aceste prevederi sunt aplicabile entităţilor care sunt înregistrate în scopuri de TVA, indiferent dacă acestea sunt plătitoare de impozit pe profit, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale.

 

Care este perioada fiscală?

 

Conform Codului fiscal, perioada fiscală poate fi:

–           luna calendaristică, atunci când cifra de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România, dar care dau drept de deducere depăşeşete plafonul de 100.000 euro, calculat în funcţie de cursul de schimb BNR, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent;

–           trimestrul calendaristic, atunci când cifra de afaceri definită mai sus NUdepăşeşte plafonul de 100.000 euro.

 

Se întâlnesc forte rar în practică astfel de situaţii însă, dacă solicitarea dvs estejustificată, organul fiscal vă poate aproba o altă perioadă fiscală, respectiv:

–         semestrul calendaristic, dacă efectuaţi operaţiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;

–         anul calendaristic, dacă efectuaţi operaţiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioadă de un an calendaristic.

 

Atenţie! Solicitarea prevăzută mai sus se transmite organului fiscal până la data de 25 februarie a anului în care exercitaţi opţiunea, prin depunerea Formularului 306 „Cerere privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic” şi este valabilă pe durata păstrării condiţiilor care au determinat aprobarea perioadei fiscale respective.

 

Astfel, reţineţi faptul că dacă sunteţi înregistraţi în scopuri de TVA şi aveţi ca perioadă fiscală TRIMESTRUL, iar cifra de afaceri obţinută în cursul unui an este mai mare de 100.000 euro, începând cu anul următor vă veţi modifica perioada fiscală înLUNĂ.

Nu tratăm aici situaţia în care societatea înregistrează prima ei achiziţie intracomunitară de bunuri, caz în care perioada fiscală se modifică, de asemenea, de la trimestru la lună.

 

Cum se stabileşte cifra de afaceri în scopuri de TVA?

 

Spre deosebire de plafonul de scutire de 65.000 euro care se calculează în funcţie de cursul de schimb de la data aderării şi reprezintă un plafon fix de 220.000 lei, echivalentul în lei al plafonului de 100.000 euro se determină pe baza cursului de schimb valutar comunicat de BNR, valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, practic fiind cel comunicat in data de 30 decembrie a anului precedent.

 

Exemplu:

În anul 2014, o societate îşi schimbă perioada fiscală din trimestru în lună, dacă în anul 2013 a obţinut o cifră de afaceri mai mare de 446.390 lei (cursul de schimb valabil pentru 31 decembrie 2013 a fost de 4,4639 lei/euro).

——————————-

 

Atenţie! La stabilirea plafonului NU trebuie să ţineţi cont de cifra de afaceri, aşa cum este definită în reglementările contabile (grupa 70 din planul de conturi, plus contul 7411 „Subvenţii aferente cifrei de afaceri”).

Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă la calculul plafonului de 100.000 euro este constituită din valoarea totală, exclusiv TVA, a operaţiunilor taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere şi/sau neimpozabile în România, conform art. 132 şi 133 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere.

Atunci  când determinaţi cifra de afaceri pentru plafonul de 100.000 euro, trebuie să ţineţi cont şi de facturile emise pentru avansuri încasate sau neîncasate şi alte facturi emise înainte de data livrării/prestării.

 

Exemplu:

Entitatea Leader este înregistrată în scopuri de TVA şi nu a efectuat nicio achiziţie intracomunitară de bunuri. În anul 2013, aceasta a emis facturi de prestări servicii inginerie în sumă de 350.000 lei, plus TVA 24% şi facturi de avans în sumă de 150.000 lei, plus TVA 24%.

Deşi cifra de afaceri contabilă este de 350.000 lei, cifra de afaceri pentru stabilirea plafonului de 100.000 euro cuprinde şi facturile de avans emise.

Astfel, în scopuri de TVA, cifra de afaceri obţinută este de 500.000 lei, ceea ce înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2014 entitatea Leader îşi va modifica perioada fiscală din trimestru în lună.

——————————-

 

Pentru calculul acestui plafon, veţi ţine cont de toate operaţiunile precizate mai sus, chiar dacă sumele aferente nu au fost încasate. Cu alte cuvinte, chiar dacă o societate aplică sau nu sistemul „TVA la încasare”, cifra de afaceri se stabileşte conform aceloraşi reguli.

 

Cifra de afaceri se recalculează pentru cei care se înregistrează în cursul anului?

 

În anul în care vă înregistraţi „normal” în scopuri de TVA, trebuie să declaraţi cifra de afaceri pe care preconizaţi să o obţineţi în perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic respectiv.

Dacă cifra de afaceri recalculată depăşeşte plafonul de 100.000 euro, în anul respectiv perioada fiscală va fi luna calendaristică. Atunci când cifra de afaceri pe care o estimaţi NU depăşeşte plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului calendaristic, în anul respectiv veţi depune Deconturi de TVA trimestriale, cu excepţia situaţiei în care aţi efectuat în cursul anului calendaristic respectiv una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri înainte de înregistrarea „normală” în scopuri de TVA.

 

Exemplu:

Entitatea Leader este înfiinţată în anul 2010 şi nu este înregistrată în scopuri de TVA. În data de 5 iulie 2014, aceasta depune Declaraţia de menţiuni 010 prin care solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opţiune, cifra de afaceri estimată a fi obţinută fiind de 300.000 lei.

Deşi plafonul pentru ca perioada fiscală să fie luna este de 100.000 euro, trebuie să ţinem cont de faptul că entitatea solicită înregistrarea în scopuri de TVA în luna iulie 2014 (jumătatea anului). Astfel, cifra de afaceri recalculată corespunzător numărului de luni rămase până la sfârşitul anului este de 600.000 lei, iar perioada fiscală în anul 2014 ar trebui să fie LUNA.

——————————-

 

Dacă cifra de afaceri efectiv obţinută în anul înregistrării, recalculată în baza activităţii corespunzătoare unui an calendaristic întreg, depăşeşte plafonul de 100.000 euro, în anul următor perioada fiscală va fi LUNA. Dacă această cifră de afaceri efectivă nu depăşeşte plafonul de 100.000 euro, veţi utiliza TRIMESTRUL ca perioadă fiscală, cu excepţia situaţiei în care aţi efectuat în cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achiziţii intracomunitare de bunuri.

 

Cum declarăm la organul fiscal modificarea perioadei fiscale?

 

Modificarea perioadei fiscale se face prin depunerea Declaraţiei de menţiuni 010, în cazul persoanelor juridice sau a Declaraţiilor 020/070 în cazul persoanelor fizice, termenul fiind 31 ianuarie a anului următor celui în care s-a depăşit plafonul.

 

Există vreo sancţiune pentru nedepunerea Declaraţiei 010/020/070?

 

Nedepunerea Declaraţiei de menţiuni 010/020/070 reprezintă contravenţie şi se sancţionează astfel:

–         amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, cu posibilitatea de a plati jumatate din amenda in 48 de ore; şi

–         amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, cu posibilitatea de a plati jumatate din amenda in 48 de ore.

Sursa: noutatifiscale.ro