Cetăţenii români pot obţine un loc de muncă în străinătate atât prin mijloace proprii, contactând direct angajatorul, cât și prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dar și a agenților privați de ocupare a forței de muncă.

Prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cetăţenii români pot accesa reţeaua EURES, care este reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene, creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European şi Elveţia. Rețeaua EURES este coordonată de Comisia Europeană.

În cadrul fiecărei agenții județene pentru ocuparea forței de muncă își desfășoară activitatea un consilier EURES, care poate oferi informații suplimentare cu privire la ofertele de locuri de muncă disponibile, la cerințele angajatorului etc.

Locurile de muncă disponibile, datele de contact ale consilierilor EURES, precum și alte informații pot fi vizualizate pe site-ul EURES România,http://www.eures.anofm.ro/

În vederea obţinerii unui loc de muncă în străinătate, cetăţenii români pot apela și la agenţii privaţi de ocupare a forţei de muncă. Aceștia îşi desfăşoară activitatea în baza Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată, iar activitatea lor este controlată de inspectorii din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă.

Persoanele interesate în obținerea unui loc de muncă prin intermediul societăţilor comerciale care au ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă” au posibilitatea de a se adresa inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul/punctul de lucru pentru a solicita informaţii cu privire la:

-înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă;

-sancţiunile aplicate acesteia, dacă a fost cazul.